Samenlevingsvorm

Home » Samenlevingsvorm

De samenlevingsvorm die u en uw partner hebben, speelt een grote rol bij de scheiding. Als u op huwelijkse voorwaarden getrouwd bent, heeft u zelf voorwaarden opgesteld waarin al veel afspraken staan die bij de scheiding van belang zullen zijn. Heeft u gekozen voor een huwelijk in gemeenschap van goederen, dan zijn in principe alle bezittingen van u beiden. Ook voor uw eigen onderneming heeft de gekozen samenlevingsvorm gevolgen. Scheidingsspecialisten legt uit welke samenlevingsvorm welke gevolgen heeft.

Veelgestelde vragen

Waarom is scheiden met een eigen bedrijf anders?

Bij een scheiding moeten er veel afspraken gemaakt worden. Onder andere over de kinderalimentatie en partneralimentatie die u eventueel moet betalen of gaat ontvangen. De hoogte van de alimentatie wordt berekend aan de hand van de inkomens van beide partners. Als u beiden in loondienst bent, is deze berekening eenvoudig. Wanneer u een eigen bedrijf heeft, is uw inkomen variabel. Er moet in dat geval eerst gekeken worden naar de waarde van uw bedrijf en de potentie die uw bedrijf heeft, voordat er uitspraken gedaan kunnen worden over de alimentatie.

Wat is een waardebepaling

Een waardebepaling is een uitgebreid onderzoek naar de waarde van uw bedrijf. Er zijn verschillende manieren om de waarde van uw bedrijf vast te stellen. Zo is er een methode waarbij gekeken wordt naar het huidige vermogen van uw bedrijf, maar er is ook een methode waarbij gekeken wordt naar welke winst u de komende jaren kunt verwachten. U bent vrij om te kiezen welke methode u bij de waardebepaling van uw bedrijf wilt laten gebruiken.

Wat gebeurt er met mijn bedrijf?

Wat er met uw bedrijf gebeurt, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Deelde u het bedrijf bijvoorbeeld met uw ex-partner? Dan zal één van u beiden waarschijnlijk het bedrijf verlaten.

Wat gebeurt er met mijn bedrijf?

Wat er met uw bedrijf gebeurt, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Deelde u het bedrijf bijvoorbeeld met uw ex-partner? Dan zal één van u beiden waarschijnlijk het bedrijf verlaten. Had uw ex-partner geen rol in de onderneming, dan kunt u deze in principe gewoon voortzetten. Afhankelijk van de afspraken in de huwelijkse voorwaarden en uw echtscheidingsconvenant moet u uw partner mogelijk wel een vergoeding geven ter hoogte van de helft van de ondernemingswaarde.

Mijn partner en ik hebben samen een bedrijf, wat nu?

Als u en uw partner samen een bedrijf hebben, zijn er een aantal opties. De eerste mogelijkheid is om het bedrijf samen voort te zetten. In de praktijk gebeurt dit echter zelden. Samen een bedrijf hebben, betekent immers dat u intensief met elkaar moet blijven samenwerken. In de meeste gevallen verlaat één van de partners dan ook het bedrijf. U zult in goed overleg moeten bepalen wie van u beiden het bedrijf verlaat. Komt u hier niet uit? Dan zal de rechter hier uitspraak over doen. De partner die het bedrijf voortzet zal degene die het bedrijf verlaat een uitkoopsom moeten betalen.

Moet ik partneralimentatie betalen?

Of u partneralimentatie moet betalen, hangt af van uw persoonlijke situatie. Om te berekenen of er sprake is van partneralimentatie, wordt altijd gekeken naar de inkomsten en behoeften van beide partners. Als blijkt dat één van de partners niet in zijn behoeften kan voorzien, is het aan de ander om daaraan bij te dragen. Of dat bij u ook het geval is, zal blijken nadat de waarde van uw onderneming is vastgesteld. Heeft u minderjarige kinderen? Dan gaat kinderalimentatie altijd voor partneralimentatie. Als uw bedrijf onvoldoende inkomsten genereert om beide vormen van alimentatie te betalen, vervalt de partneralimentatie op dat moment.

Moet ik kinderalimentatie betalen?

Of u partneralimentatie moet betalen, hangt af van uw persoonlijke situatie. Om te berekenen of er sprake is van partneralimentatie, wordt altijd gekeken naar de inkomsten van beide partners en de behoeften van de kinderen. Als de kinderen niet bij u gaan wonen, bent u in de meeste gevallen verplicht om kinderalimentatie te betalen. Ook wanneer u een laag inkomen heeft, is de kinderalimentatie minimaal €25 per maand per kind. De exacte hoogte van de alimentatie wordt bepaald aan de hand van de waarde van uw bedrijf.

Hoe vraag ik een scheiding aan?

Een scheiding aanvragen doet u door een verzoek tot echtscheiding in te laten dienen bij de rechter. Scheidingsspecialisten kan dit voor u regelen. Met het verzoek tot echtscheiding moet een aantal persoonlijke documenten meegestuurd worden, zoals een kopie van uw legitimatie en trouwakte. Ook het echtscheidingsconvenant, het document waarin u alle afspraken rondom de scheiding heeft vastgelegd, moet meegestuurd worden.

Hoe ziet de scheidingsprocedure eruit?

Hoe de scheidingsprocedure eruit ziet, heeft u deels zelf in de hand. U kunt ervoor kiezen om online de benodigde documenten in te vullen en uw scheiding online te regelen. Maar het kan ook zo zijn dat u en uw partner hulp nodig hebben bij het maken en vastleggen van afspraken en een mediationtraject willen doorlopen. Dit traject bestaat gemiddeld uit zo’n 2 tot 8 gesprekken. Wanneer u er samen echt niet uit komt, kunt u beiden een eigen advocaat inschakelen en komt de zaak voor de rechter. Hoeveel tijd de scheidingsprocedure in beslag neemt, is afhankelijk van de procedure die u kiest. In het meest gunstige geval duurt de procedure enkele weken, wanneer u beiden een eigen advocaat inschakelt en de zaak voor de rechter komt, kan dit ook jaren duren.

Waarom zijn de huwelijkse voorwaarden belangrijk?

Bij het maken van afspraken tijdens de scheiding zijn de huwelijkse voorwaarden leidend. Vaak is in de huwelijkse voorwaarden een periodiek verrekenbeding opgenomen. Dat betekent dat inkomen dat u aan het einde van het jaar overhoudt, verdeeld moet worden. In de praktijk komen echter maar weinig echtparen dit verrekenbeding na. Dat betekent dat dit bij uw scheiding dus alsnog moet gebeuren en u de helft van wat u de afgelopen jaren gespaard heeft, moet afstaan aan uw partner.

Kan ik in dezelfde woning blijven wonen na de scheiding?

Veel echtparen hebben een koopwoning die op naam van beide partners staat. Na de scheiding blijft meestal één van de partners in de woning wonen. Wilt u in de woning blijven wonen? Dan moet de hypotheek volledig overgezet worden op uw naam. Daarvoor zal onderzocht moeten worden of dit financieel haalbaar is voor u. Ook hiervoor is het van belang om de waarde van uw onderneming vast te stellen. Als blijkt dat u dit kunt financieren, moet u uw ex-partner een uitkoopsom betalen en zal de hypotheek volledig op uw naam komen te staan. Houd echter wel in het oog dat een hogere hypotheek een zware last kan zijn op uw onderneming. Het is dus niet altijd verstandig om in de woning te blijven wonen en de volledige hypotheek over te nemen. Laat u hier dan ook goed over adviseren.

Ervaren in ondernemingsvraagstukken

We weten wat er voor een ondernemer bij komt kijken. Daardoor handelen we snel en foutloos uw scheiding af.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

Vaste prijs

Zo voorkomt u onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Juiste expertise

We hebben alle juiste financiële en juridische kennis in huis. We kunnen zelfs een gecertificeerde bedrijfswaardering leveren.

Ook 's avonds en op zaterdag

Wij begrijpen dat de onderneming uw agenda bepaalt. Daarom spreken wij af, als het u uitkomt. Ook ’s avonds en op zaterdag.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Klantbeoordeling: 8.9 / 10

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons u helpen

Scheidingen waarbij ondernemers betrokken zijn kennen hun eigen vragen. Zo speelt de ondernemingsvorm een rol. Bovendien kan ook de vermogens- of pensioenopbouw extra aandacht vragen. We nemen alle financiële en juridische zaken uit handen. Daarbij gaan we onafhankelijk te werk en kiezen we nooit de kant voor één van de partners. De Scheidingsspecialisten hebben de kennis en ervaring uw scheiding goed af te ronden.

Wij hebben alle relevante specialismen
in huis

U heeft recht op subsidie. Doe de test!

Wat zeggen onze klanten?

Blij dat ik voor de Scheidings Specialisten heb gekozen. Dat maakt het net even wat makkelijker

H. ten Broeke

1974

Kundig en professioneel. Bovendien goed geholpen met de waardering van mijn onderneming

P. van Bemen

1967

Goed geholpen, objectief gewezen op keuzes die we konden maken

M. Hoekstra

1974

Goed voor de ondernemer,
sterk op de inhoud

S. de Kok

1977

Voor ondernemers

Vaste prijs

Zeer ervaren

Onpartijdig

Bel me terug verzoek

Vul hier onder uw gegevens in, na ontvangst nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

You have Successfully Subscribed!

Uw pakketkeuze: Online Basis

Vul hier onder uw gegevens in, na ontvangst nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

You have Successfully Subscribed!

Uw pakketkeuze: Online Plus

Vul hier onder uw gegevens in, na ontvangst nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

You have Successfully Subscribed!

Uw pakketkeuze: Online Top

Vul hier onder uw gegevens in, na ontvangst nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

You have Successfully Subscribed!

Uw pakketkeuze: Bemiddeling Light

Vul hier onder uw gegevens in, na ontvangst nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

You have Successfully Subscribed!

Uw pakketkeuze: Bemiddeling Standaard

Vul hier onder uw gegevens in, na ontvangst nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

You have Successfully Subscribed!

Uw pakketkeuze: Bemiddeling Extra

Vul hier onder uw gegevens in, na ontvangst nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

You have Successfully Subscribed!

Download: Stappenplan

Vul hier onder uw e-mailadres in om het document te downloaden.

You have Successfully Subscribed!

Download: Echtscheidingsconvenant

Vul hier onder uw e-mailadres in om het document te downloaden.

You have Successfully Subscribed!

Download: Ouderschapsplan

Vul hier onder uw e-mailadres in om het document te downloaden.

You have Successfully Subscribed!

Download: Checklist

Vul hier onder uw e-mailadres in om het document te downloaden.

You have Successfully Subscribed!

Download:  Voorbeeld akte van verdeling

Vul het onderstaande formulier in om het document te downloaden.

You have Successfully Subscribed!